13.8 C
Elefsina
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ώρα να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για την κατάντια του σιδηροδρόμου

Must read

του ΦΩΤΗ ΚΟΛΛΙΑ

Ο σιδηρόδρομος είναι αξιοπιστία και ασφάλεια, που εξασφαλίζονται με τεχνολογικά συστήματα. Πρόκειται για συστήματα που απαξιώνονται ταχύτατα στην περίπτωση που δεν εγκατασταθούν εγκαίρως ή δεν συντηρηθούν όταν πρέπει. Αν λειτουργούσαν αυτά τα συστήματα, δεν θα θρηνούσαμε σήμερα δεκάδες νεκρούς. Όμως, στη χώρα μας μεγάλο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου λειτουργεί χειροκίνητα, ενώ οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train λαμβάνουν σήματα με «Δελτία Περιορισμού Ταχύτητας», σε δεκάδες σημεία της διαδρομής από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Οι επιβάτες σπανίως φτάνουν στον προορισμό τους την ώρα που προβλέπει η Hellenic Train, αφού οι βλάβες και τα ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο.

Για περίπου μία δεκαετία οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ, οι διοικήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί διαγκωνίζονταν για το μοντέλο με βάση το οποίο θα γίνεται η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, με συνέπεια να απαξιώνονται κι άλλο οι κρίσιμες και ακριβοπληρωμένες υποδομές. Η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που αποφάσισε και ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης σχέδιο για συντήρηση και ανάταξη του δικτύου με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αυτές τις ημέρες προχωρούσε ο πρώτος διαγωνισμός για το δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας. Για να προχωρήσουν οι άλλοι δύο διαγωνισμοί, για τα τμήματα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και Πάτρα – Αθήνα (αν και το τρένο ποτέ δεν έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας…), πρέπει να τελειώσουν οι εν εξελίξει εργολαβίες, ορισμένες από τις οποίες σέρνονται για παραπάνω από μια δεκαετία.

Η απίστευτη κακοδιαχείριση στον σιδηρόδρομο αποκαλύπτεται και στην περίπτωση του δικτύου της Πελοποννήσου. Για παράδειγμα, το τμήμα Κόρινθος – Ναύπλιο κατασκευάστηκε, αλλά εγκαταλείφθηκε στην αρχή του Μνημονίου, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωσή του. Μεγάλα τμήματα της γραμμής και τεχνολογικός εξοπλισμός ξηλώθηκαν από κυκλώματα παράνομης ανακύκλωσης. Τώρα, κάποιοι πανηγυρίζουν επειδή προωθείται νέα εργολαβία για το ίδιο τμήμα! Ποιος θυμάται πως χρειάστηκαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για να ολοκληρωθεί το έργο ηλεκτροκίνησης στην Πελοπόννησο, καθώς όσα εγκαθιστούσαν οι εργολάβοι την ημέρα ξηλώνονταν τη νύχτα από τα κυκλώματα της ανακύκλωσης; Ποιος ασχολήθηκε με την πολυετή απαξίωση του ΟΣΕ, με το γερασμένο προσωπικό, μεγάλο τμήμα του οποίου δεν εργάζεται για λόγους υγείας; Τον τελευταίο καιρό έγιναν κάποιες προσλήψεις.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη ο σιδηρόδρομος θεωρείται η «πράσινη» απάντηση στην ανάγκη για γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση, με σημαντικές επενδύσεις σε νέα δίκτυα, σε γρήγορα τρένα κ.λπ. Στη χώρα μας κινούμαστε επί δεκαετίες προς την αντίθετη κατεύθυνση! Η συνεχής απαξίωση της σιδηροδρομικής υποδομής σχεδόν μηδένισε τα οφέλη από την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σήμερα Hellenic Train), ενώ επί χρόνια δεν προχωρούσε κανένα νέο έργο σύνδεσης του σιδηροδρόμου με λιμάνια. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλοι διαγωνισμοί. Η σημερινή τραγωδία δείχνει πως πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και στο μέτωπο της αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου, ώστε να μη θρηνήσουμε σύντομα νέα θύματα.

Πηγή: www.powergame.gr

 

- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -

Latest article