10.6 C
Elefsina
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

H ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας στη νέα εποχή

Must read

του Κυριάκου Πιερρακάκη*

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου ήταν από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο του σχεδιασμού της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βεβαίως, τον Ιούλιο του 2019, το μέλλον έμοιαζε να προδιαγράφεται τελείως διαφορετικό. Η πανδημία και οι προκλήσεις που εμφανίστηκαν, μας ώθησαν στο να επιταχύνουμε τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, να σκεφτούμε πιο δημιουργικά και να υλοποιήσουμε καινοτόμες πλατφόρμες και εφαρμογές. Με την εμπειρία που αποκτήσαμε, πλέον έχουμε ως στόχο να μετασχηματίσουμε πλήρως την εμπειρία του πολίτη στις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Μέσω του gov.gr, έργου εμβληματικού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, πολίτες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα χρήσης περισσότερων από 1.300 ψηφιακών υπηρεσιών, και διαρκώς προστίθενται νέες.

Η θωράκιση της χώρας από την πανδημία και η προτεραιότητα της κυβέρνησης στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προστασία των θέσεων εργασίας έχουν φέρει θεαματικά οικονομικά μεγέθη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όλοι οι δείκτες αποτυπώνουν την ενίσχυση της πεποίθησης ότι η χώρα θα βγει πιο δυνατή από αυτήν την περιπέτεια, ότι θα βρεθεί στην πρωτοπορία. Πολυεθνικές εταιρείες – ηγέτες στο χώρο τους την συμπεριλαμβάνουν στα επενδυτικά τους σχέδια, γεγονός που δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθούμε αποδίδει.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι όχημα για την μετάβαση της Ελλάδας στην νέα  εποχή. Κάθε χρόνο, οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο σημειώνουν εκθετική αύξηση. Από 8.800.000 το 2018, εκτοξεύτηκαν στα 94.000.000 το 2020 και η εκτίμηση για το 2021 είναι ότι θα ξεπεράσουν τα 300.000.000. Αυτό δείχνει μια μεγάλη στροφή στις σχέσεις κράτους – πολίτη, σηματοδοτώντας την πορεία σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Μεγάλο μέρος των ψηφιακών συναλλαγών αφορά επιχειρηματικές ανάγκες. Η υλοποίηση του gov.gr και η ψηφιοποίηση υπηρεσιών όπως το γνήσιο της υπογραφής έχουν επιφέρει σημαντική μείωση επισκέψεων σε δημόσιες υπηρεσίες, μειώνοντας το κόστος της περιττής γραφειοκρατίας και βελτιώνοντας την θέση της χώρας στους διεθνείς δείκτες κατάταξης της ανταγωνιστικότητας.

Για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργαζόμαστε με γνώμονα το τρίπτυχο: μείωση της γραφειοκρατίας, ενίσχυση των υποδομών και καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης και καινοτομίας σε «ενάρετους κύκλους». Έτσι, έχουμε ήδη προχωρήσει στην απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών που επιβάρυναν σημαντικά των καθημερινότητα του κόσμου των επιχειρήσεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ενοποίηση 25 δικαστικών πιστοποιητικών φερεγγυότητας σε ένα, το οποίο περιέχει όλη τη σχετική πληροφορία με πληρότητα και ακρίβεια.

Η φιλοσοφία της διευκόλυνσης και της εξυπηρέτησης του πολίτη και του επιχειρηματία αντανακλά σε νέες υπηρεσίες που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την ίδρυση ατομικής επιχείρησης, η οποία θα ολοκληρώνεται χωρίς μετάβαση του ενδιαφερομένου σε ΕΦΚΑ, Εφορία και ΓΕΜΗ, γλιτώνοντας χρόνο και ταλαιπωρία. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι η πλατφόρμα για την μεταβίβαση ακινήτων, που θα σημάνει μια αληθινή αλλαγή παραδείγματος: όλη η διαδικασία θα γίνεται σε ένα ψηφιακό σύστημα από τον συμβολαιογράφο σε μια και μόνη επίσκεψη, αφαιρώντας περισσότερα από 10 βήματα – επισκέψεις των συμβαλλομένων σε δημόσιες υπηρεσίες.

Τελικός στόχος μας είναι να ψηφιοποιήσουμε τις διαδικασίες για όλα τα βασικά «γεγονότα ζωής». Η μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε ονομάζεται στη γλώσσα των προγραμματιστών «agile»και σημαίνει το χτίσιμο ενός συστήματος όροφο – όροφο και όχι την παράδοση ενός φαραωνικού έργου το οποίο πιθανώς να καθυστερήσει και να κουβαλά δυσλειτουργίες. Έτσι, λανσάρουμε μικρά και ευέλικτα συστήματα που δουλεύουν, και στη συνέχεια προχωρούμε σε επεκτάσεις και βελτιώσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους όσο το δυνατόν περισσότερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Εδώ και λίγους μήνες, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προγραμματίζει με σιγουριά τα ψηφιακά έργα για το σήμερα και το αύριο, με τη χρηματοδότηση που προέρχεται από πόρους όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας. Μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο της ψηφιακής μας στρατηγικής, όπως έχει αποτυπωθεί στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, έναν οδικό χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει τα έργα και τον τρόπο υλοποίησής τους. Οι πόροι αυτοί δεν έρχονται απλώς να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία ή να τη στρέψουν να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αποτελέσουν το όχημα προκειμένου η Ελλάδα να αλλάξει παράδειγμα.

Η Ελλάδα αλλάζει. Έρχονται περισσότερες επενδύσεις, προετοιμάζοντας πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Η χώρα έχει ήδη αλλάξει επίπεδο, έχει γίνει μια χώρα με καλές πρακτικές, που διακρίνεται και μνημονεύεται θετικά διεθνώς.

 

*Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -

Latest article