24.1 C
Elefsina
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Για μια πράσινη Φυλή, μίλησε ο νεοορισθείς Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Σταύρος Φωτίου

Must read

Πρόκειται για τον νέο Αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Φυλής, Σταύρο Φωτίου, ο οποίος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προσκάλεσε τα μέσα σε μία συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε στις αρμοδιότητές του, μα και στο μέλλον που οραματίζεται, σε φόντο πράσινο και οικολογικό:

«Επισκευές στα οχήματα καθαριότητας του Δήμου & νέοι κάδοι από χορηγίες»

«Από την πρώτη στιγμή, ανέφερε ο Σταύρος Φωτίου, προσπαθήσαμε να ρίξουμε το βάρος στην επισκευή των οχημάτων γιατί αυτό είναι το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, οι συχνές βλάβες των οχημάτων οι οποίες δεν επιτρέπουν την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πολύ σύντομα, έχουμε αποκαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ετοιμότητα των οχημάτων. Θα είναι ορατά τα αποτελέσματα και όσον αφορά την αποκομιδή απορριμμάτων να βγάζουμε 10 δρομολόγια την ημέρα στην περιοχή και 2 της ανακύκλωσης, σύνολο 12. Αυτό φαίνεται και ξεκάθαρα στην περιοχή, δεν υπάρχουν απορρίμματα.

Από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», θα πάρουμε καινούργιο απορριμματοφόρο φορτηγό με αρπάγη που θα βοηθήσουν κι αυτά το στόλο μας, έχουμε επισκευάσει σχεδόν όλα τα παλιά οχήματα. Γίνονται προσπάθειες για συντήρηση και ορθολογισμό να γίνεται διαχείριση.

Το μυστικό είναι να μη μένουμε από αυτοκίνητα. Αν μείνουν τα αυτοκίνητα μένουν και τα σκουπίδια στην πόλη. Το μυστικό είναι να έχουμε το στόλο σε καλύτερη κατάσταση. Παραλάβαμε καινούργιους κάδους από χορηγίες δύο εταιρειών, τους ευχαριστούμε και θα έχουμε την δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τους κάδους».

«Πράσινα σημεία με χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των ογκωδών»

«Το δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας εδώ και χρόνια, συνέχισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, είναι η αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων μαζί με χόρτα και κλαδέματα που δημιουργούν μια δύσκολη υπόθεση για τον Δήμο γιατί δεν υπάρχουν οι χώροι να τα επεξεργαστείς ώστε να μειώσεις τον όγκο και να τα απομακρύνσεις. Σε αυτόν τον τομέα ο κ. Δήμαρχος έδωσε εντολή και ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας το οποίο περιλαμβάνει ένα χώρο προσωρινής εναπόθεσης κλαδεμάτων για τεμαχισμό και την απομάκρυνσή τους στην Κινέτα. Άλλον έναν τέτοιο χώρο στα Μέγαρα, τα οποία ο Δήμος προχωρά στην ενοικίαση των χώρων και έναν χώρο σε δεύτερη φάση για τρίτο χώρο στο Αλεποχώρι ώστε να τοποθετούνται τα ογκώδη και τα κλαδιά σε συγκεκριμένο χώρο και να μπορούν οι δημότες να τα πηγαίνουν εκεί αλλά και ο δήμος να τα μεταφέρει εκεί ώστε με τον κλαδοτεμαχιστή να μειώνεται ο όγκος τους και να απομακρύνεται, για να γλιτώσουμε και χρόνο και εργατοώρες και χρήμα και να είναι ένα σημείο που θα τα υποδέχεται όλα αυτά για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στο δημότη αυτήν την ευκαιρία να τα πηγαίνει σε ένα χώρο που θα έχει προγραμματιστεί να τα παραλαμβάνει».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το «πράσινο σημείο» ήταν ότι το οικονομικό, ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα χρηματοδότησης και θα έπρεπε ο Δήμος να δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό για να φτιάξει «πράσινο σημείο». Τώρα υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης και σε αυτό το πρόγραμμα είναι έτοιμος ο Δήμος να καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης για ένα «πράσινο σημείο» άνωθεν Ν. Περάμου, να είναι κοντά και στις δύο πόλεις, όπου εκεί θα γίνει αυτή η διαδικασία. Το «πράσινο σημείο» περιλαμβάνει πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων που θα δέχεται, όλων των ειδών τα ανακυκλώσιμα, θα γίνει ένας σταθμός μεταφόρτωσης όπου θα μεταφέρονται τα απορρίμματα. Το μεγάλο «πράσινο σημείο» σε συνδυασμό με τα τρία πράσινα σημεία της προσωρινής εναπόθεσης των κλαδιών θα λύσει το πρόβλημα των ογκωδών που βλέπουμε στους δρόμους,  σκουπίδια, χόρτα, ό, τι λογής υλικά πετιούνται ανεξέλεγκτα στην πόλη, να εκμεταλλευόμαστε ό, τι μπορούμε και τα υπόλοιπα να μεταφέρονται προς το ΧΥΤΑ Φυλής.

Πλέον χρηματοδοτείται ο δήμος για να πάρει λειοτεμαχιστή. Μέχρι τώρα υπάρχει σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ για να δανειζόμαστε λειοτεμαχιστή και δε υπάρχει σταθερός χώρος για να συσσωρεύονται τα ογκώδη. Θα βγάλουμε την άδεια μας και θα βοηθήσουμε τους δημότες να μεταφέρει κάπου τα ογκώδη σε αδειοδοτημένα σημεία, εκτός όσων συγκεντρώνει ο δήμος.

Έχουμε την ευτυχή συγκυρία να τρέχουν και προγράμματα αυτή τη στιγμή και από την περιφέρεια και από το ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούνται τέτοιες δράσεις. Ο Δήμος Μεγαρέων είναι έτοιμος να καταθέσει πρόγραμμα χρηματοδότησης για πράσινο σημείο. Όχι για χώρο υποδοχής και επεξεργασίας κλαδεμάτων και άλλο είναι το πράσινο σημείο. Το πράσινο σημείο περιλαμβάνει όλη τη γκάμα των ανακυκλώσιμων, μπορεί να δεχτεί τα πάντα».

«Μέχρι τέλος το 2020 θα έχουμε ξεκινήσει, απάντησε σε ερωτήσεις ο Στ. Φωτίου, ίσως το κομμάτι των Μεγάρων να ξεκινήσει και νωρίτερα. Οι χώροι αυτοί θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν αρκετά, δεν μπορείς να τα μαζέψεις όλα, υπάρχουν πάντα οι αφελείς που πετάνε όπου βρουν, ενώ αυτό απαγορεύεται. Δεν μπορεί να λυθεί 100% το πρόβλημα. Ούτε για τα μπάζα μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Ο νέος κανονισμός καθαριότητας θα περιλαμβάνει όλες τις μνείες για το πώς θα πρέπει Δήμος και δημότες να συμπεριφέρονται, όλα θα λυθούν, αφορά τα σημεία συγκέντρωσης, τη μεταφορά και την επεξεργασία. Ελπίζουμε ότι η χρηματοδότηση θα βγεί γρηγορα, το ΕΣΠΑ και η περιφέρεια θα δώσουν χρήματα».

«Καφέ κάδοι για επεξεργασία των βιοαποβλήτων, υπολειμμάτων τροφών και κήπων»

«Η τρίτη διαδικασία που ο Δήμος βάζει μπροστά είναι ο καφέ κάδος, η περισυλλογή και επεξεργασία των βιοαποβλήτων, ανέφερε ο Σταύρος Φωτίου. Έχουμε ήδη πάρει καφέ κάδους από την Περιφέρεια, έχουμε ένα όχημα που θα μεταφέρει τα βιοαπόβλητα στον ΕΔΣΝΑ, μένει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία να ενημερώσουμε τον πολίτη. Έχουν μοιραστεί οι κάδοι, πριν λίγες μέρες υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ δήμου και ΕΔΣΝΑ όπου θα πηγαίνουν τα βιοαπόβλητα όπως πάνε τα σύμμεικτα και τα ανακυκλώσιμα υλικά και σε συνδυασμό με τα άλλα δύο ρεύματα, σύμμεικτα και ανακυκλώσιμα, μπαίνουμε και στον καφέ κάδο όπου φιλοδοξούμε να γίνεται η διαλογή στην πηγή σε πρώτη φάση στα καταστήματα, στα στρατόπεδα, στα ξενοδοχεία της περιοχής και σε δεύτερη φάση θα επεκταθούμε και στις οικίες.

Ο καφέ κάδος θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα οργανικά απορρίμματα, δηλαδή φαγητά, υπολείμματα φαγητών, φρούτα, ό, τι υπάρχει στο τραπέζι, το οποίο μπορεί να γίνει λίπασμα. Δεν πρέπει να βάζουμε υλικά-συσκευασίες, ό, τι μπαίνει στον μπλε κάδο, κουτιά, γυαλιά, αλουμίνιο, χαρτί, όχι, δεν πρέπει να μπαίνουν αλλά τα οργανικά.

Τα καταστήματα, τα στρατόπεδα, τα ξενοδοχεία θα πρέπει να μαζεύουν τα υπολείμματα φαγητών, φρούτων ακόμα και κήπων, γκαζόν, θα μεταφέρονται στους καφέ κάδους, να μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων και να μη χρεώνονται, γιατί αυτά δεν τα χρεώνει η Περιφέρεια, γίνονται λίπασμα και να γλιτώσει ο Δήμος χρήματα και να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Η αρχική τοποθέτηση είναι σε χώρους εστίασης και θα ακολουθήσει στις εστίες. Το γραφείο επικοινωνίας του δήμο επεξεργάζεται καμπάνια και οι πολίτες δε γνωρίζουν και βάζουν διάφορα άλλα πράγματα που δυσχεραίνουν το έργο και δεν μπορεί να πάει στη μονάδα.

Θέλει καμπάνια, προσοχή, στα σχολεία, στις εφημερίδες, ώστε να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει ανακύκλωση βιοαποβλήτων. Ξεκινάμε με καφέ κάδους στα καταστήματα εστίασης και σε χώρους τέτοιων υλικών και φιλοδοξούμε να πάμε καλύτερα.

Έχουμε στόχο να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ. Κάναμε προσπάθειες με τους μπλε κάδους αλλά δεν έδωσαν λύσεις, αν βοηθήσουν οι δημότες με τους καφέ κάδους, θα μειωθεί ο όγκος που βάζουμε στους πράσινους κάδους. Στόχος η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, να γλιτώσουμε χρήματα και με βυθιζόμενους κάδους και να βελτιώσουμε και την εικόνα της πόλης».

Ο Σταύρος Φωτίου αναφέρθηκε ακόμα και σε «Γωνιές ανακύκλωσης»: 15 σημεία ανακύκλωσης με πράσινους και μπλε κάδους, οργανωμένα με υποδοχείς ώστε ο δημότης να σέβεται και τον χώρο που πετάει τα σκουπίδια του.

“Είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια, το έχουμε μελετήσει από την πρώτη μου θητεία στην υπηρεσία καθαριότητος και είμαστε έτοιμοι και φιλοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να λύσουμε, έστω να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα γιατί εκεί δημιουργούνται όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Από τη στιγμή που ο δήμαρχος βοηθάει με όλες του τις δυνάμεις και σπαταλάει χρήματα περισσότερα από ό, τι μπορούσε ο Δήμος να σπαταλήσει τα προηγούμενα χρόνια σε αυτή τη διαδικασία”

- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -

Latest article