Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υποδέχθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας, τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εκπρόσωπο της Καγκελαρίας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση NorbertBarthle. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Διευθυντής JosefKarlPelikan και το μέλος του Γραφείου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Κωνσταντίνος Γεράκης.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής παραβρέθηκαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας Ι. Σελίμης και οι τεχνικοί Σύμβουλοι του Περιφερειάρχη Αττικής σε θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων Δ. Μπούρκας, Β. Μιχαλόπουλος και Α. Μαυρόπουλος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ο Γερμανός υφυπουργός στην Ελλάδα με υπουργούς και Αυτοδιοικητικούς φορείς, με αφορμή και τη διοργάνωση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αθήνα και είχε ως αντικείμενο ζητήματα που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τον τουρισμό.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας από την Ελλάδα, με τον κ.Bathle να επισημαίνει ότι για τη Γερμανία η Ελλάδα θεωρείται χώρα-υπόδειγμα στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στους χειρισμούς από πλευράς της Περιφέρειας Αττικής, επισημαίνοντας ότι ελήφθησαν πρωτοβουλίες που συνέβαλλαν ουσιαστικά στην επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Ο κ. Πατούλης τόνισε πως ως Πρόεδρος της Επιτροπής υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας αλλά και ως Περιφερειάρχης Αττικής, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση έδωσε προτεραιότητα σε πολιτικές πρόληψης. «Λάβαμε από την πρώτη στιγμή πολύ έγκαιρα μέτρα προστασίας των πολιτών και αυτό συνέβαλλε καθοριστικά στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης. Ενδεικτικό είναι ότι εδώ στην Αττική δεν θρηνήσαμε καμία απώλεια ζωής σε μονάδες φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, ακριβώς γιατί πολύ έγκαιρα επιδείξαμε τα σωστά αντανακλαστικά και εστιάσαμε σε προληπτικά μέτρα, τα οποία επιτηρούσαμε συνεχώς» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας, η Αττική είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους υγιείς τουρίστες. Αυτή τη χρονιά το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι όχι να έχουμε πολλούς αλλά να έχουμε ασφαλείς τουρίστες, γι΄αυτό και θα συνεχίσουμε να έχουμε ως προτεραιότητα πολιτικές και μέτρα πρόληψης. Μέχρι τώρα έχουμε πετύχει πολλά σαν χώρα, αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Απαιτείται να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και να αφήσουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους».
Επιπρόσθετα η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κοινή βούληση για δρομολόγηση δράσεων και συνεργασιών για την ενίσχυση τομέων με αναπτυξιακό πρόσημο, όπως ο τουρισμός Υγείας, ο πολιτισμός και η κυκλική οικονομία. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό Υγείας, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη να επενδύσουμε σε αυτό τον τομέα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως εξαιρετικούς επιστήμονες, άρτιες υγειονομικές δομές και εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην Αττική με στόχο μία αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, σημαντικές παραμέτρους του οποίου, ανέλυσαν στην Γερμανική αντιπροσωπεία οι τεχνικοί σύμβουλοι του Περιφερειάρχη στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
«Αναζητούμε τις βέλτιστες πρακτικές και κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα» τόνισε ο κ. Πατούλης και επισήμανε πως σε αυτό το πλαίσιο είναι χρήσιμη η ανταλλαγή γόνιμων και εποικοδομητικών προτάσεων.