Συνάντηση Πολιτισμός 2030 #2: «Άνθρωποι, Ιστορίες, Πολιτισμός» & Olivier Grossetete: «Συμμετοχικό Εφήμερο Μνημείο»
Με θέμα το τρίπτυχο “Άνθρωποι, Ιστορίες, Πολιτισμός”, η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει τη 2η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 το διάστημα 7-10 Νοεμβρίου 2019 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ). Με τη διεθνή Συνάντηση Πολιτισμός 2030, η Ελευσίνα 2021 ξεκίνησε από πέρυσι μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός φυσικού χώρου συνάντησης και ανταλλαγής ανάμεσα στους δρώντες του πολιτισμού, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης με έμφαση στην περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη.
Ένα χρόνο μετά ο νέος αυτός χώρος διευρύνεται συνεχώς, μέσα από διεθνή προγράμματα κατάρτισης για τους επαγγελματίες του πολιτισμού, τη δημιουργία του Ελληνικού Δικτύου Επιμελητών Φεστιβάλ και τη φιλοξενία της δίδυμης έκδοσης της Συνάντησης Πολιτισμός 2030 από το Κλουζ της Ρουμανίας. Η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 είναι ένα εντατικό τετραήμερο που περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες, ομάδες εργασίας, παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα καθώς και δράσεις γνωριμίας και δικτύωσης.
Η φετινή διοργάνωση εμβαθύνει στις ιστορίες των καινοτομιών που άλλαξαν το καλλιτεχνικό πεδίο αλλά και την πολιτιστική ζωή των πόλεων, προσκαλώντας ως κεντρικούς ομιλητές την Judith Knight (Ηνωμένο Βασίλειο), συν-ιδρύτρια και επί δεκαετίες καλλιτεχνική διευθύντρια του Artsadmin, ανεξάρτητου οργανισμού που υποστηρίζει την ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή και τον Βασίλη Χαραλαμπίδη, ιδρυτή του πολιτιστικού οργανισμού Bios και του πολυχώρου Ρομάντζο.
Η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 απευθύνεται σε καλλιτέχνες, , επιμελητές, πολιτιστικούς διαχειριστές, ανθρώπους που δουλεύουν σε δήμους και δημόσιους οργανισμούς πάνω στο πεδίο της πολιτιστικής παραγωγής αλλά και πολίτες με ενδιαφέρον για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, τις τέχνες και τον πολιτισμό, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα στο σύνολο του προγράμματος ή σε επιμέρους δράσεις και θεματικές.
Η Συνάντηση εστιάζει, όπως και πέρυσι, σε τρεις θεματικές:
το πεδίο της πολιτιστικής πολιτικής,
το πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής,
και το πεδίο της δημιουργικής οικονομίας μέσα στην πόλη.
Δείτε το συνολικό πρόγραμμα της Συνάντησης ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2030 #2 εδώ: https://culture2030.eu/program/
Ένα παράλληλο πρόγραμμα με δράσεις δικτύωσης, εκθέσεις, συμπόσια με καλλιτέχνες και περιπάτους πλαισιώνουν τις 12 συνολικά ομάδες εργασίας και τις κεντρικές ομιλίες και δημιουργούν συνθήκες ουσιαστικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους 50 προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη. (εδώ: https://culture2030.eu/kallitechnika-erga/)
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ο Olivier Grossetete θα ξαναχτίσει ένα από πιο εμβληματικά βιομηχανικά συγκροτήματα της Ελευσίνας, το εργοστάσιο Κρόνος με το Συμμετοχικό Εφήμερο Μνημείο, ένα καλλιτεχνικό έργο-εμπειρία με κεντρικούς συντελεστές τους κατοίκους της πόλης όλων των ηλικιών.
Ο Γάλλος καλλιτέχνης ο οποίος ειδικεύεται στη δημιουργία συμμετοχικών έργων στον δημόσιο χώρο, θα παρουσιάσει ένα έργο ειδικά σχεδιασμένο για την Ελευσίνα και την τρίτη επέτειο από την ανακήρυξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Για πέντε ημέρες (5-9.11.2019) ο καλλιτέχνης και οι συνεργάτες του συνεργάζονται με σχολεία, συλλόγους και ομάδες κατοίκων της Ελευσίνας μέσα από εργαστήρια-σεμινάρια όπου προ-κατασκευάζουν τα τεμάχια του Κρόνου.
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου (από τις 11:00 έως τις 19:00) με τη συμμετοχή όλων των ομάδων της προετοιμασίας, των Ελευσίνιων και των συμμετεχόντων της Συνάντησης Πολιτισμός 2030 το βιομηχανικό μνημείο Κρόνος μετατρέπεται σε ένα συμμετοχικό έργο-εμπειρία στην κεντρική πλατεία Ελευσίνας, την πλατεία Ηρώων, δημιουργώντας μια συλλογική γιορτή γύρω από αυτό. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η συμμετοχική απεγκατάσταση του έργου την επόμενη μέρα (11.11.2019) με τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής αλλά και όποιου/ας επιθυμεί να γίνει μέρος ενός αξέχαστου ομαδικού παιχνιδιού και της επετειακής γιορτής (11:00 – 13:00).