24.1 C
Elefsina
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Τσικνοπέμπτη: Mια ιστορία με… πολλά λιπαρά!

Must read

Το μεγαλύτερο φαγοπότι του κόσμου έφτασε! Κι αυτό γιατί ξημερώνει Τσικνοπέμπτη, η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, την οποία επίσης ονομάζουμε Κρεατινή. Σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, στην προσπάθεια να γεμίσουν τον αέρα με την μυρωδιά της τσίκνας που προκαλεί το ψήσιμο του κρέατος σε συνδυασμό με τα κάρβουνα.

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου ανάγεται σε πανάρχαια εποχή, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνορωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ως σημαντικό παράγοντα για μια εύφορη γη. Παράλληλα, σηματοδοτεί και την έναρξη της Αποκριάς και κάθε εκδήλωσης με την οποία αυτή συνεπάγεται. Η δε μέρα Πέμπτη καθιερώθηκε διότι τόσο η Τετάρτη όσο και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας για την Ορθόδοξη εκκλησία.

Τα έθιμα για την συγκεκριμένη γιορτή σε όλη την Ελλάδα ποικίλουν. Παλιότερα, σε περιοχές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, παρέες ανθρώπων πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας κέρασμα ή κρασί και στην συνέχεια έπαιρναν τους σπιτονοικοκυραίους και πραγματοποιούσαν το σεργιάνι τους. Τώρα, τα πλουσιοπάροχα τραπέζια με κάθε είδους κρεατικό και μη επάνω, είναι τα απαραίτητα συστατικά και για μια επιτυχημένη τσικνοπέμπτη.

- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -

Latest article