22.7 C
Elefsina
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Η μοιραία πτήση του Κόμπι από την Daily Mail

Must read

Στον απόηχο της μεγάλης τραγωδίας, η Daily Mail απωδικοποιεί λεπτό προς λεπτό το τί ακριβώς συνέβη και φτάσαμε στο τραγικό δυστύχημα κατά το οποίο ο αστέρας του ΝΒΑ, μία του κόρη και 8 ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους.  Ήταν 9.20 το πρωί όταν το ελικόπτερο έκανε κύκλους για 15 λεπτά ανατολικά του αυτοκινητόδρομου κοντά στο Γκλέντειλ. Ο πιλότος είχε επικοινωνήσει με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι και τον έβαλαν σε αναμονή για 15 λεπτά εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας πριν του δώσουν άδεια για να προχωρήσει προς το Μπέρμπανκ.

Ωστόσο η ορατότητα ήταν το ίδιο περιορισμένη και στον δρόμο προς τα εκεί. Τότε ο  πιλότος ανέβηκε στα 1.300 πόδια και είχε ορατότητα περίπου πέντε μιλίων. Το λάθος του, Ο πιλότος ήταν πως δεν είχε επικοινωνήσει με τους ελεγκτές για να τους ζητήσει να αλλάξει ο τρόπος πτήσης του χρησιμοποιώντας το IFR (δηλαδή τα πτητικά όργανα) το οποίο θα του επέτρεπε να πετάξει μέσα στα σύννεφα.  Ωστόσο αυτή η τακτική σύμφωνα με τους ειδικούς είναι χρονοβόρα και γενικά δεν προτιμάται. Γιατί όμως ο πιλότος δεν πέταξε με χρήση των οργάνων;

Aν πετούσε με IFR (με τους κανόνες πτήσεις με όργανα) χρειαζόταν να περιμένει την σειρά του που σημαίνει ότι «περιμένεις στην ουρά ακόμα κι αν είσαι ο Κόμπι Μπράιαντ». Η τακτική αυτή δεν επελέγη με αποτέλεσμα ο πιλότος να αποφασίσει να αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και ύψος. Σύμφωνα με τα αρχεία ομοσπονδιακής αεροπορίας που επικαλείται η Daily Mail, ο  Άρα Ζομπαγιάν  ήταν πιστοποιημένος πιλότος εμπορικού ελικοπτέρου εδώ και 12 χρόνια,  πιστοποιημένος εκπαιδευτής πτήσεων εδώ και 2 χρόνια και εκπαιδευτής εδάφους εδώ και 11 χρόνια. Επίσης είχε βαθμολογηθεί και εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να πετά σε τέτοια καταστάσεις με έντονη ομίχλη.

«Αυτό που προκάλεσε τη συντριβή του ελικοπτέρου παραμένει απροσδιόριστο, αλλά «όλα τα σημάδια» δείχνουν πως ο πιλότος δεν ήταν σε θέση να δει πού πήγαινε ενώ δεν χρησιμοποιούσε όργανα παρακολούθησης υψομέτρου με αποτέλεσμα να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην όρασή του» ανέφερε πηγή από την αεροπορία στην ιστοσελίδα.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -

Latest article