22.7 C
Elefsina
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελευσίνας για επέκταση των ΕΛΠΕ στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Must read

Η ΠΥΡΚΑΛ. είναι κομμάτι της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελευσίνας και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του λάου της πόλης – καμία σκέψη για επέκταση των ΕΛ.ΠΕ. στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ.

Για ακόμα μια φορά γίνονται ξεκάθαρα τα σχέδια των ΕΛ.ΠΕ. για επέκταση των εγκαταστάσεων τους ακόμα πιο κοντά στην πόλη, στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, σε συνέντευξη με θέμα την πολιτιστική πρωτεύουσα 2021, όπου ανέφερε ότι πρέπει να ξαναγίνει αυτοψία στο χώρο, για να επανεξεταστεί η προηγούμενη γνωμοδότηση της επιτροπής νεότερων μνημείων προ πέντε μηνών, που πρότεινε να χαρακτηριστεί η ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικός τόπος και τα κτίρια διατηρητέα, καθώς την θεωρεί πλέον παλιά!

Η ξεκάθαρη μεθόδευση για το μη χαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ σε ιστορικό τόπο, από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ξεκάθαρο ότι συσχετίζεται άμεσα με τα συμφέροντα των ΕΛ.ΠΕ. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι προσπαθούν να επαναφέρουν την συμφωνία με την προηγούμενη δημοτική αρχή που στηρίχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία γινόταν πρόταση για παραχώρηση στο δήμο κάποιων στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα της ΠΥΡΚΑΛ, για μόλις 10 χρόνια και τα οποία θα καθαρίζονταν από όλα τα υφιστάμενα κτίρια, για να επιστρέφονταν έπειτα ξανά στην εταιρεία! Ταυτόχρονα όλος ο υπόλοιπος χώρος θα αξιοποιούνταν από τα ΕΛ.ΠΕ ως χώρος «βιομηχανικής χρήσης μικρής και μεσαίας όχλησης», ξεκάθαρη επέκταση δηλαδή της λειτουργίας των διυλιστηρίων! Θέλουν να φτάσουν δίπλα στα σπίτια μας, δίπλα στο μπλόκο, τα φουγάρα τους να «ακουμπήσουν» τις εργατικές κατοικίες. Τεράστια ευθύνη βέβαια για την κατάσταση αυτή έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ο οποίες παρέδωσαν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της πόλης στα ΕΛ.ΠΕ.

Μπροστά στην κερδοφορία τους τα ΕΛ.ΠΕ., αλλά και όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν σταματούν πουθενά! Είναι πρόθυμοι να καταστρέψουν κτίρια πολύ μεγάλης βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Είναι πρόθυμοι να αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα έναν τόπο ιστορικής μνήμης για την πόλη της Ελευσίνας, έναν τόπο που οι οικογένειες της Ελευσίνας θρήνησαν θύματα σε εργατικά ατυχήματα. Για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, αφού σε περίπτωση γενικευμένου βιομηχανικού ατυχήματος δεν υπάρχουν οι αναγκαίες νεκρές ζώνες μεταξύ των βιομηχανιών και του οικιστικού συνόλου, ενώ ταυτόχρονα μεθοδεύουν τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς καυσίμων, ο οποίος θα περνάει κάτω από την πόλη και θα ενώνει τις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο.

Ο λαός της Ελευσίνας δεν πρέπει να ανεχτεί την ασυδοσία των ΕΛ.ΠΕ. και όλων των επιχειρηματικών ομίλων της περιοχής, οι οποίοι μπροστά στην κερδοφορία τους θυσιάζουν τη ζωή και το μέλλον μας. Ενδεχόμενη αρνητική συνέχεια στο θέμα της ΠΥΡΚΑΛ θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές εξελίξεις, όσον αφορά το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας που ο λαός της πόλης εδώ και δεκαετίες το βλέπει με τα κιάλια μιας και έχει μετατραπεί σε θάλασσα των βιομηχάνων. Κι όλα αυτά την ώρα που οι κάτοικοι της Ελευσίνας έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινή τους ζωή, την υποβάθμιση της παιδείας, της υγείας και του βιοτικού επιπέδου από την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και των συνοδοιπόρων τους στην τοπική διοίκηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα ξανά φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας να παρθούν πρωτοβουλίες. Η επίλυση όμως και αυτού του προβλήματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζομένων. Χρειάζεται να γίνει αίτημα πάλης και διεκδίκησης των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική που γεννά την αιτία των προβλημάτων τους, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. 

Καλούμε τους εργαζόμενους με τους αγώνες τους, να απαιτήσουν:

  • Να διατηρηθεί ως έχει η απόφαση της Επιτροπής Νεοτέρων Μνημείων και να προχωρήσει άμεσα ο χαρακτηρισμός της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικός τόπος.
  • Να αποτελεί η ΠΥΡΚΑΛ «νεκρή ζώνη» μεταξύ της Ελευσίνας και των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ.
  • Να δοθεί ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ στο λαό της Ελευσίνας για την κάλυψη των αναγκών του σε πράσινο και για την πρόσβασή του στο παραλιακό μέτωπο.
  • Να προχωρήσει η αποτύπωση των τεράστιων κτιριακών αποθεμάτων που βρίσκονται μέσα στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και αποτελούν σημαντικότατη αρχιτεκτονική και βιομηχανική κληρονομιά για την πόλη της Ελευσίνας.
  • Καμία επέκταση των ΕΛ.ΠΕ. μέσα στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ
  • Καμία σκέψη για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς καυσίμων των που θα διέρχεται μέσα από την πόλη.
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -

Latest article