22.7 C
Elefsina
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Δύο χρόνια από την υδάτινη καταστροφή στη Μάνδρα

Must read

Σήμερα, 15 Νοεμβρίου 2019, δύο χρόνια συμπληρώνονται από την καταστροφική πλημμύρα της Μάνδρας. Ένα τέτοιο πρωινό του Νοέμβρη του 2017, μια απρόσμενη πλημμύρα έπνιξε τη δυτική Αττική και περισσότερο τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο, τη Μαγούλα και την Ελευσίνα και προξένησε 24 θανάτους, όπως επίσης ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα που έχει πλήξει την Αττική βάσει του αριθμού των νεκρών. Μέσα σε μόλις 90 λεπτά καταρρακτώδους βροχής στο όρος Πατέρας και στην ευρύτερη περιοχή, δύο μεγάλα ρέματα κοντά στη Μάνδρα, οι Σούρες και η Αγία Αικατερίνη, υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού, φερτών υλικών και λάσπης να πνίξουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας είχαν καταγράψει τότε 1.064 καταστροφές κτιρίων, από τα οποία 794 ήταν κατοικίες, τα 126 επαγγελματικοί χώροι, τα 8 δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Στις περιοχές των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, η αυτοψία είχε δείξει 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 να είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, τα 6 δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123 αποθήκες και υπόγεια. 

Τον Ιούνη του 2018 ,δε, είχαν πλημμυρίσει ξανά η Μάνδρα και η Μαγούλα!

Σήμερα, το αντιπλημμυρικό έργο στη Μάνδρα στο σημείο που ενώνονται τα ρέματα της Αγ. Αικατερίνης με τις Σούρες έχει προχωρήσει αρκετά. Όμως, δεν έχουν γίνει λεκάνες ηρεμίας στα βουνά, ενώ χρειάζονται πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγούλα και τις εργατικές πολυκατοικίες της Μάνδρας. Παράλληλα, για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής χρειάζεται ένα πλήρες έργο για όλο το Θριάσιο και όχι μόνο για τη Μάνδρα.

- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -

Latest article